De Oesterstad

Oesters zijn een voorouderlijke traditie in de Charente-Maritime. De know-how en de passie van de oesterkwekers van de Atlantische kust hebben het weekdier tot een van de specialiteiten van de streek gemaakt. Als u van oesters houdt en alle geheimen van de oesterkweek wilt ontdekken, neem dan de tijd om tijdens uw vakantie de Cité de l’Huître te bezoeken…

Ontdek alle geheimen van de oester uit Marennes Oléron

Gelegen langs het Cayenne-kanaal, 25 km ten noorden van de campings van Eldapi Vacances, nodigt de Cité de l’Huître bezoekers uit om de wereld van de oesterteelt te ontdekken. De oester uit Marennes Oléron wordt gekweekt in het gebied tussen de monding van de Gironde en die van de Charente.

decouvrir cite huitre charente maritime

Het bezoek vindt plaats in 4 thematische cabines van 4 verschillende kleuren en sferen:

  • De groene hut is gewijd aan de geschiedenis van de oesterteelt in de regio. U kunt er verschillende werktuigen zien en een film uit 1907 waarop oesterkwekers aan het werk te zien zijn.
  • De wetenschap achter de oesterkweek en de biologie van de oester worden verteld in de blauwe hut. Als je vertrekt, weet je alles wat er te weten valt over de oester. 
  • De rode hut laat u kennismaken met het grondgebied van het moeras van de Seudre en met het dagelijkse leven van de mensen die er wonen.
  • De gele hut is een culinaire uitnodiging. U kunt receptdemonstraties met proeverijen bijwonen en een paar kooktips leren die fijnproevers niet zullen vergeten op te schrijven.

Ontdek het bekken van Marennes Oléron van alle kanten

Na een bezoek aan de hutten kunt u in de projectiezaal de film “Tussen land en zee” bekijken. Het is een zeer goede visuele aanvulling op de hutten voor de nieuwsgierigen onder u. 

Dan is het tijd om de benen te strekken! Dankzij de fietsen die door de Cité de l’Huître ter beschikking worden gesteld, kunt u genieten van een mooie fietstocht over de Chemin des Claires langs het moeras van de Seudre. De lus is 3,5 km lang en het pad is vlak, dus het is gemakkelijk te berijden. Het is ook mogelijk om dit pad te bewandelen. 

restaurant huitre charente maritime

Wil je een beetje uitdaging aan je bezoek toevoegen? Schatzoekers zullen genieten van de geocaching-sessie, die kan worden gevolgd met een smartphone door het downloaden van de “Geocaching” applicatie. Er zijn 6 caches te vinden in het moeras. Elk bevat informatie of anekdotes over het moeras en de oesterteelt. Kun je ze vinden?

En tenslotte is het restaurant van de Cité de l’Huître de ideale plek om de oesters van Marennes Oléron te proeven. Het biedt ook salades, warme gerechten en desserts… Na de inspanning, het comfort! Maak plaats voor de fijnproevers!

Informatie, prijzen en dienstregelingen

De Cité de l’Huître is geopend van 10.30 uur tot 19.00 uur:

  • elke dag tijdens de schoolvakanties 
  • van woensdag tot zondag buiten de schoolvakanties
  • weekends in oktober.

Het volwassenenticket kost €9. Van 6 tot 16 jaar, het is slechts 5 €. Tot 5 jaar oud, is het gratis!

Een gereduceerd tarief van 7 euro is beschikbaar voor studenten, werklozen en gehandicapten. Het ticket omvat een bezoek aan de hutten, het lenen van een fiets en de verschillende aangeboden activiteiten. Het biedt ook een kleine reductie tot de paleosite in Saint-Césaire en tot het Gallo-Romeinse museum van Fâ in Barzan. Het duurt ongeveer 2u30 om de hutten te bezoeken en een fietstocht te maken.

Vanaf de campings van Eldapi Vacances is het ongeveer een half uur rijden naar de Cité de l’Huître. Dit bezoek zou jongeren ertoe kunnen aanzetten om oesters te gaan kweken!

Ontdek de omgeving van de campings