De grotten van Matata en Régulus

Tijdens uw verblijf op de camping in Charente-Maritime mag u een bezoek aan de verbazingwekkende grotten van Matata en Regulus niet missen, die boven het water liggen op slechts 20 km van uw stacaravan in Saint-Augustin-sur-Mer! Een onmisbare plek aan de monding van de Gironde, die de ogen van jong en oud zal doen stralen.

Symbolische grotten in Charente-Maritime 

In Meschers-sur-Gironde, ongeveer tien kilometer ten zuiden van Royan, zijn de grotten van Matata en Regulus oude troglodieten woonplaatsen die in de kliffen boven het estuarium van de Gironde zijn gebouwd. De twee grotten zijn belangrijke toeristische trekpleisters in de Charente-Maritime en verwelkomen elk jaar vele bezoekers. De in de kalkrotsen uitgegraven grotten domineren het water op hoogten van meer dan dertig meter, op verschillende niveaus. Deze grotten, die oorspronkelijk natuurlijk waren, zijn in de loop der eeuwen door mensenhanden en naar gelang van de behoefte uitgebreid, nu eens als habitat, dan weer als toevluchtsoord.  

Het is bekend dat zij reeds in de prehistorie werden bewoond en dat zij ook in de Middeleeuwen in gebruik bleven, met name als schuilplaats voor zout om de gabelle te ontlopen. Ook protestanten kwamen hier bijeen tijdens de godsdienstoorlogen, gedwongen om te vluchten voor vervolging en in het geheim hun godsdienst te belijden. Een tijd lang waren het holen voor piraten, maar uiteindelijk werden ze gebruikt als privéwoningen en guinguettes tijdens de grote periode van het baden op zee, rond de eeuwwisseling van 19ᵉ en 20ᵉ. 

vue des grottes de régulus depuis la falaise

Bezoek de grotten van Matata en Regulus 

De Matata grotten en de Regulus grotten liggen maar honderd meter uit elkaar. De eerste herbergt een troglodieten ecomuseum dat de geschiedenis van de grotten en hun gebruik vanaf de prehistorie tot heden vertelt. Het omvat een tiental grotten op twee niveaus. Het bezoek aan het museum nodigt u uit om op uw beurt zeefossielen uit het Krijttijdperk te ontdekken, aquaria bevolkt met lokale vissoorten waaronder de steur, en de reconstructie van een typische habitat uit de 19ᵉ eeuw. Op het terrein bevindt zich ook een crêperie, waarvan het terras een panoramisch uitzicht op de riviermonding biedt. De grotten van Régulus, genoemd naar een schip dat in 1814 in de monding is gezonken, zijn het onderwerp van rondleidingen die voor alle leeftijden toegankelijk zijn.  

Deze bezoeken, die ongeveer 45 minuten duren, zijn een gelegenheid om de geschiedenis van de grotten van Meschers-sur-Gironde beter te begrijpen, maar ook om de vele legendes te ontdekken die zij met zich meedragen. De gidsen behandelen uiteenlopende onderwerpen zoals de visserij in het estuarium, de geologie van het gebied, de menselijke bewoning en de onopgeloste mysteries. Voor kinderen is er een spannende schattenjacht onder leiding van de vriendelijke garnaal Minidik. Tijdens het seizoen nodigen nachtelijke evenementen en wandelingen u uit om de site vanuit een heel nieuw perspectief te ontdekken, in de magie van een zonsondergang en magische verlichtingen.  

habitations encastrées dans la roche

Prijzen, dienstregelingen en praktische informatie 

De toegang tot beide sites is via de Boulevard de la Falaise in Meschers. De grotten van Régulus zijn elke dag voor het publiek geopend van 1 mei tot half november. 

Honden aan de leiband zijn tijdens het bezoek toegestaan. 

De prijs van de rondleiding is 5,50 euro voor kinderen en 8 euro voor volwassenen.  

De rondleidingen bij zonsondergang vinden plaats op donderdagavond in juli en augustus en kosten € 3,60 per stuk. De nachtelijke voorstellingen op dinsdagavond in de zomer kosten € 11,60 voor de volle prijs en € 8,70 voor kinderen van 6 tot 15 jaar.  

Het Ecomuseum van de Grot van Matata kan vrij bezocht worden, 7 dagen per week van 1ᵉʳ april tot 31 oktober. Een audiogids is inbegrepen in de prijs van het bezoek, die € 6,50 volle prijs en € 4,90 gereduceerde prijs bedraagt. 

De rondleiding door het Ecomuseum van de Grotten van Matata duurt 30-45 minuten. Aangelijnde honden zijn ook op dit deel van het terrein toegestaan. 

Te ontdekken in de buurt van de grotten van Matata en Regulus