De train des Mouettes

Wilt u originele ervaringen opdoen tijdens uw verblijf op de camping in Charente-Maritime? Op 17 km van de Eldapi campings, stap in de Train des Mouettes! Een authentieke stoomtrein die u meeneemt door het landschap van de Charente, tussen moerassen, bossen en oesterbanken: een reis terug in de tijd die u niet snel zult vergeten! 

Maak een wandeling over een historische spoorweg in Charente-Maritime 

De Train des Mouettes is een authentieke trein uit de 19ᵉ eeuw die op stoom of diesel rijdt: hij rijdt op een historisch spoor, dat vroeger werd gebruikt voor het vervoer van zout en oesters. Stap aan boord van een auto uit het begin van de 20e eeuw met zijn 100% houten inrichting en laat u meevoeren over legendarische routes, van Saujon tot La Tremblade. De Train des Mouettes biedt een unieke ervaring: veel meer dan een eenvoudige rit met de stoomtrein, nodigt hij u uit om ten volle van uw ticket te genieten en een tussenstop te maken in de dorpen die door de lijn worden aangedaan: het geklasseerde dorp Mornac-sur-Seudre, maar ook Chaillevette, een beroemde oesterboothaven. 

visiteurs traversant le chemin de fer

Van het kuuroord Saujon naar de natuurbestemming La Tremblade biedt de Train des Mouettes een verbinding van 21 km, of 1u15 rijden op een spoorweg die in 1876 werd geopend. In juli en augustus trekken twee stoomlocomotieven, waarvan er een op de monumentenlijst staat, om beurten de gerestaureerde charmante wagons. De ene dateert van 1912 en de andere van 1891: het is de oudste locomotief in Frankrijk die nog in bedrijf

Themareizen met de stoomtrein 

Een echt ongewone (en tijdloze!) ervaring, de Seagull Train reis kan vele vormen aannemen, afhankelijk van uw wensen. Met de dagkaart kunt u uw uitstapjes à la carte organiseren, met haltes op maat: u kunt bijvoorbeeld aan het begin van de middag inschepen in Saujon, stoppen in Chaillevette om naar de haven van Chatressac te wandelen en oesters te proeven, en vervolgens aan het eind van de middag de trein terug nemen.  

Als u ’s ochtends laat in Saujon of La Tremblade vertrekt, kunt u ook uitstappen op het station van Mornac-sur-Seudre voor een schattenjacht (spel te koop op het station). De vereniging Train des Mouettes geeft commentaar bij elke reis en een demonstratie van de treinmanoeuvres op het station bij aankomst. 

Er worden ook verschillende themareizen georganiseerd: de Market Train die u naar de beroemde markt van La Tremblade brengt, de Loupiotes Train voor een nachtelijke ontdekking van Mornac-sur-Seudre op zomerse marktavonden, of de Heritage Days Trains met de presentatie van verschillende voertuigen (diesel- en stoomlocomotieven, treinwagon). 

intérieur du train des mouettes

Prijzen, dienstregelingen en praktische informatie 

Reserveren op de website van de Train des Mouettes of in het VVV-kantoor wordt aanbevolen in juli en augustus. Het ticket is standaard een retourtje, geldig voor de hele dag. De prijs is 15 euro per volwassene en 7,50 euro per kind, met een gereduceerd tarief voor gezinnen. 

Het ticket is gratis voor kinderen jonger dan 4 jaar. Voor een rondreis van Saujon naar La Tremblade (of vice versa), zonder tussenstops, moet u rekenen op een totaal van 3 uur

U moet 20 minuten voor het vertrek van de trein op het station aanwezig zijn. Een speciale auto is beschikbaar voor fietsen zonder extra kosten. Honden zijn ook in de trein toegestaan, mits ze aangelijnd zijn en respect tonen voor het terrein en de passagiers. 

In elk station langs het traject zijn parkeerplaatsen gereserveerd voor de passagiers van de Train des Mouettes. De route volgt de loop van de Seudre over een afstand van 21 km en kruist 69 spoorwegovergangen. 

De trein rijdt met een snelheid van ongeveer 30 km/u: de gelegenheid om het landschap op uw gemak te bewonderen, van de landbouwvlakte van Saujon tot het bekken van Marennes-Oléron, langs de zoutmoerassen van Mornac en de wijngaarden van Coulonges. 

De Train des Mouettes passeert 6 stations tussen Saujon en La Tremblade, maar er worden er slechts twee bediend: de trein stopt 5 minuten in Mornac en Chaillevette. 

Te ontdekken in de buurt van de train des Mouettes