Cordouan vuurtoren 

Profiteer van uw vakantie om de vuurtoren van Cordouan te bezoeken, gelegen op enkele kilometers voor de kust tegenover onze campings in Charente-Maritime. Om erachter te komen, begint u aan een unieke reis vanuit de haven van Royan op 10 km van uw vakantieplek!  

De vuurtoren van Cordouan en zijn geschiedenis 

Op het Cordouan-plateau, een gebied van rotsachtige ondiepten op 7 km van de kust met uitzicht op de monding van de Gironde, staat een vuurtoren die van groot belang is voor de oceaan- en riviervaart. Strategisch gelegen tussen Royan en de Pointe de Grave in Verdon-sur-Mer, werd de vuurtoren van Cordouan gebouwd aan het begin van de 16e en 17e eeuw.  

le phare de cordouan vu du ciel

Als zodanig is het de oudste vuurtoren van Frankrijk die nog in bedrijf is. Degene die soms het “Versailles van de zee” wordt genoemd, soms de “Koning van de vuurtorens” waakt al vier eeuwen over de monding van de Gironde. Zijn grandioze architectuur onderscheidt het van andere vuurtorens aan de Atlantische kust. De oorsprong van de vuurtoren van Cordouan is zelfs nog ouder als we rekening houden met zijn roeping om een ​​vuurtoren te vervangen die al in de 14e eeuw op het eiland Cordouan was geïnstalleerd.  

Elke nacht verlicht door een kluizenaar, is de “Toren van de Zwarte Prins” de voorouder van de huidige vuurtoren van Cordouan, in opdracht van Henri III van de architect Louis de Foix. De 37 meter hoge vuurtoren, een symbool van koninklijke macht, werd in gebruik genomen onder Hendrik IV, bijna 30 jaar na de start van een project dat werd vertraagd door de religieuze oorlogen en door aanzienlijke technische en budgettaire beperkingen. De vuurtoren werd in de 18e eeuw met 20 meter verhoogd om het lichtbereik te vergroten.  .

Bezoek de vuurtoren van Cordouan

De majestueuze vuurtoren van Cordouan, een proeftuin voor 19e-eeuwse ingenieurs, waardoor Fresnel zijn beroemde lens kon ontwikkelen, is een juweel van de Charente-kust. Zijn bezoek is des te opvallender omdat het een boottocht vereist vanuit de haven van Royan of die van Verdon. De verschillende kamers worden ontdekt tijdens de beklimming van de 67 meter hoge vuurtoren, waarvan de top wordt bereikt door 301 treden te beklimmen.  

Op de 7e verdieping van het gebouw is de lantaarnkamer het meest indrukwekkend, aangezien het balkon een adembenemend panorama biedt op de open zee en de monding van de Gironde. Uw bezoek zal ook een gelegenheid zijn om het dagelijkse leven van een vuurtorenwachter te ontdekken: De vuurtoren van Cordouan heeft de andere bijzonderheid dat het de laatste vuurtoren aan de Franse kust is die het hele jaar door wordt bewoond. Sinds de 14ᵉ eeuw, vanaf de tijd van de eerste vuurtoren tot vandaag, is het Cordouan-plateau nooit verlaten door zijn bewakers. De elektrificatie van de vuurtoren heeft zeker hun dagelijks leven veranderd, maar heeft ze nooit vervangen. Tegenwoordig voegen de bewaarders van de vuurtoren van Cordouan aan hun missies van monitoring, onderhoud en milieumonitoring van het rotsplateau een roeping toe om bezoekers die de site ontdekken, te verwelkomen en te informeren.  

accès au phare de Cordouan à marée basse

Info, prijzen en dienstregelingen

Naar de vuurtoren gaan

De vuurtoren bevindt zich in de open zee en is alleen per boot bereikbaar. Het is mogelijk om met uw eigen boot of met de shuttle van een van de partnerbedrijven van de camping te komen vanuit de haven van Royan of vanuit Port-Médoc in Verdon-sur-Mer.  

De lDe lanceringen van het bedrijf La Sirène zijn die van de haven van Royan, het dichtst bij de Eldapi-campings. De prijs is 27 € per volwassene, 19 € voor kinderen van 4 tot 12 jaar en 8 € voor kinderen onder de 4. Ze wachten op je aan de kade van Monastir. Maritieme toegang leidt tot wisselende openingstijden, afhankelijk van de getijden. Bezoeken zijn dus mogelijk van april tot oktober, vanaf het midden van de eb tot een uur voor zonsondergang en ten laatste twee uur na eb.  anceringen van het bedrijf La Sirène zijn die van de haven van Royan, het dichtst bij de Eldapi-campings.

Tarieven 

De prijzen variëren naargelang het gaat om een boottocht of een bezoek aan de vuurtoren alleen.  

  • Watersporters die van boord gaan om de vuurtoren te bezoeken, betalen dus 7 tot 15 euro de volledige prijs, afhankelijk van het seizoen. 
  • Bezoekers die de shuttle nemen, betalen bij het instappen een all-inclusive tarief (retour + bezoek aan de vuurtoren) aan het bedrijf: van 51 tot 63 euro volle prijs met La Sirène Cruises vanuit Royan, van 47 tot 59 euro volle prijs met Vedettes La Bohème in Verdon. 
  • Wat uw inschepingshaven ook is, u vertrekt voor een avontuur van ongeveer 4 uur, inclusief 1u30 gratis bezoek aan de vuurtoren.  

Te ontdekken in de buurt van de vuurtoren van Cordouan