Fort Boyard

Fort Boyard, dat in de hele wereld bekend is dankzij de televisieshow die er plaatsvindt, is bovenal een verbazingwekkend monument, gebouwd in de open zee tussen de eilanden Aix en Oléron, dat evenzeer tot de verbeelding spreekt als fascineert. Als u ervan droomt om Fort Boyard te benaderen tijdens uw kampeervakantie in Charente-Maritime, vindt u hier alle informatie die u nodig hebt…

Fort Boyard en zijn ongelooflijke tweede leven

Het idee van een fort om het arsenaal van Rochefort te beschermen ontstond in de 17e eeuw, een idee dat snel weer werd opgegeven tot het begin van de 19e eeuw. De eerste werken begonnen in 1803, met de oprichting van Boyardville waar de arbeiders zich vestigden. De moeilijkheden in verband met de aanleg op een zandbank verhinderden echter de voortgang van de werkzaamheden en deze werden regelmatig opgeschort.

voir fort boyard

De bouw van het fort begon pas echt in 1841. De afmetingen zijn indrukwekkend: 68 m lang en 31 m breed, met 20 m hoge muren. Helaas waren er veel problemen, vooral met de bevoorrading. Toen de werkzaamheden in 1866 officieel waren voltooid, was het fort al onbruikbaar. Het werd het “fort van de nuttelozen”. In de tweede helft van de 19e eeuw werd het gebruikt als gevangenis, maar het Franse leger liet het uiteindelijk in 1913 achter.

In 1950 werd het geclassificeerd als een historisch monument. Een televisiemaatschappij kocht het in 1988 en gaf het onmiddellijk terug aan de Conseil Général van Charente-Maritime. In de jaren 1990 werd het gebruikt voor het televisiespel “Les Clés de Fort Boyard”, dat later “Fort Boyard” werd. De show was een succes en werd naar bijna 70 landen geëxporteerd, waardoor Fort Boyard en Charente-Maritime in de hele wereld bekendheid kregen.

Hoe bezoekt u Fort Boyard?

Fans van “Fort Boyard” zullen teleurgesteld zijn: het fort kan niet worden bezocht. Het bedrijf Adventure Line Productions bezit de exclusieve rechten. Soms worden bloggers uitgenodigd en worden wedstrijden georganiseerd door de afdeling, waarbij gezinnen worden uitgenodigd om het fort op een bepaalde datum te bezoeken. Raadpleeg de officiële website van het toerisme in de Charente.

Om het fort van dichtbij te bewonderen tijdens uw vakantie in Charente-Maritime, is een rondvaart de beste oplossing. Verschillende maatschappijen bieden boottochten aan naar het fort vanuit Boyardville op het eiland Oléron, Port-des-Barques, Fouras en La Tremblade op het vasteland. Sommige van deze zijn becommentarieerd. Meestal is er de keuze tussen een bezichtiging van Fort Boyard en een dagtocht met een tussenstop op het eiland Aix.

croisiere fort boyard charente maritime

Prijzen en praktische informatie

Toegang tot het fort vanuit La Tremblade

In de buurt voor een cruise rond Fort Boyard? Vanaf de campings van Eldapi Vacances kunt u met Croisières Alizé een boot nemen naar La Tremblade. 

De boot vertrekt in de vroege ochtend, passeert de oesterbanken, omzeilt het fort en houdt 5 tot 7 uur halt op het eiland Aix alvorens in de late namiddag terug te keren. Het is raadzaam te reserveren aangezien er slechts één vertrek per dag is. 

De prijs is € 27 per volwassene, € 19 voor kinderen van 4 tot 12 jaar en € 8 voor kinderen jonger dan 4.

Naar het fort vanuit Port des Barques

Vanuit Port-des-Barques, ongeveer 40 km ten noorden van Saint-Augustin, biedt Croisières Fourasines 2 soorten cruises aan:

  • een korte rondvaart van 1,5 uur rond Fort Boyard voor € 13 per volwassene, € 10 voor kinderen van 4 tot 12 jaar en € 5 voor kinderen jonger dan 4 (kinderen jonger dan 2 jaar betalen niet);
  • een cruise van één dag met een tussenstop op het eiland Aix voor respectievelijk 26 €, 20 € of 10 €, afhankelijk van de leeftijd.

Toegang tot het fort vanaf het eiland Oleron

Als u van plan bent het eiland Oleron te bezoeken, kunt u vanuit Boyardville ook een rondleiding door het fort krijgen. De kosten liggen tussen 19 en 4 euro per persoon. Vertrek is frequent. Zeilen en catamaran cruises zijn ook beschikbaar, met name vanuit Fouras.

Ontdek de omgeving van de campings